Orgaaninen ja luonnonmukainen – Hyvää vai harhautusta?

Luontaistuotteiden markkinoinnissa on muutamia usein toistuvia asioita, joilla kuluttajaa pyritään johtamaan harhaan. Yleensä kyse on asiakkaisiin vetoavan terminologian käytöstä, tai sellaisesta sanastosta jota maallikko ei ymmärrä ja joka tulkitaan tuotteen toimivuuden kannalta edulliseksi.

Esittelen tässä tekstissä kaksi yleistä termiä, joilla luontaistuotefirmat ja huijarit yrittävät johtaa kuluttajaa harhaan.

Orgaanisuus

Mitä tarkoittaa orgaaninen? Onko orgaaninen tuote parempi kuin epäorgaaninen? Mikä tekee tuotteesta orgaanisen?

Orgaaninen yhdiste tarkoittaa yleensä sellaista yhdistettä, jonka molekyylikaavassa on hiilivetyrunko tai jossa on hiili-hiili sidoksia. [1]  Orgaanisia yhdisteitä on olemassa useita kymmeniä miljoonia. [2][3] Näihin lukuisiin yhdisteisiin kuuluu ihmiselle erittäin haitallisia ja hyödyllisiä yhdisteitä. On siis selvää, ettei pelkkä orgaanisuus tuo luontaistuotteelle mitään lisäarvoa.

Kaksi orgaanista yhdistettä. Metamfetamiini (vasemmalla) ja asetaldehydi.
Molemmat yhdisteet ovat ihmiselle haitallisia.

Miksi luontaistuotevalmistajat sitten mainostavat tuotteitaan orgaanisina tai bio-orgaanisina? Henkilökohtaisesti uskon, että valmistajat toivovat ihmisten sekoittavan englannin sanan ”organic” (luomu, luonnonmukainen)  suomen samalta kuulostavaan ”orgaaninen” -sanaan. Tällä tavoin saadaan kuluttaja kuvittelemaan myytävä tuote luomuksi tai luonnonmukaiseksi.

Orgaanisuus ei siis tuo mitään lisäarvoa tuotteelle.

Luonnonmukaisuus – hyvä vai huono?

Tähän kysymykseen vastatessa tulisi ensin määritellä mitä tarkoitetaan luonnonmukaisella. Joudutaan tekemään määritelmä, joka on täysin subjektiivinen. Luonnonmukaisuudella voidaan vedota esimerkiksi elämäntapoihin, ruokavalioon tai ruoantuotantotapaan.

Lisäravinteiden ja luontaistuotteiden yhteydessä luonnonmukaisuudella tarkoitetaan kuitenkin yleensä luonnossa esiintyvää tai luonnontuotteista valmistettavaa yhdistettä, kuten esimerkiksi Omega-3-rasvahappoja joita löytyy useista kasveista, levistä ja kaloista.

Luonnontuotteista löytyy siis paljon hyvää. Luonnollisuuteen vetoavien ikäväksi luonnosta löytyy myös paljon huonoakin. Myrkyt, tauteja aiheuttavat bakteerit ja virukset ovat nekin luonnollisia. Luonnollisuus ei siis tarkoita välttämättä hyötyä ja terveellisyyttä. Se voi myös tarkoittaa hitaasti ja kivuliaasti tappavaa tautia tai koko elimistön romahduttavaa myrkkyä.

Tekstin lopuksi vielä esimerkki luonnollisuuteen vetoamisesta:

Suomalaisen Puhdistamo – nimisen luontaistuotefirman MSM+C – nimistä tuotetta markkinoidaan seuraavasti:

 ”Jauhe sisältää MSM:n lisäksi erittäin runsaasti luonnollista C-vitamiinia, liukenee välittömästi kylmäänkin veteen ja maistuu hyvältä–

Yksi ruokalusikallinen MSM+C -jauhetta sisältää n. 500mg puhdasta, Luomulaatuisesta Amla-marjasta uutettua luonnollista C-vitamiinia– ”

Puhdistamon käyttämä C-vitamiini on valmistajan mielestä luonnollista, koska se on uutettu Amla-marjasta. Koska C-vitamiini ei esiinny kuin askorbiinihappona tai mineraaliaskorbaatteina voimme päätellä, ettei synteettisen ja luonnollisen C-vitamiinin välillä ole mitään muuta eroa kuin hinta ja valmistuskustannukset. Marjasta uutettua C-vitamiinia ei pysty erottamaan synteettisestä askorbiinihaposta mitenkään, koska kyseessä on atomilleen sama molekyyli. Lisää C-vitamiinista täältä!

Marjasta uutettu ja synteettisesti valmistettu askorbiinihappomolekyyli vierekkäin. Kumpi on kumpi?

Marjasta uutettu ja synteettisesti valmistettu askorbiinihappomolekyyli vierekkäin. Kumpi on kumpi?


Luonnollisuuteen vetoaminen on siis orgaanisuuden tavoin pelkkää mainospuhetta ilman mitään katetta. Se että jokin aine on luonnollinen ei takaa hyödyllisyyttä, parempaa imeytyvyyttä, terveellisyyttä tai edes vaarattomuutta.

Post Scriptum

Blogin päivitystahti tulee hiukan hiipumaan opiskelun johdosta. Pyrin kuitenkin tuottamaan tekstejä noin 1-2 kertaa kuukaudessa. Jos sinulla on ehdotuksia uusien tekstien aiheiksi, jätä kommentti tai ota yhteyttä sähköpostitse. Voit myös liittyä blogin FB-ryhmään, josta saat ilmoituksen uuden tekstin julkaisusta ja jonka kautta voit vaikuttaa blogin sisältöön.

Lähteet:

[1] http://www.amazon.com/Organic-Chemistry-Edition-Robert-Morrison/dp/0136436692

[2] http://www.uku.fi/~tanevala/KPF2/www/johdanto.htm

[3] http://www.cas.org/content/chemical-substances

5 kommenttia artikkeliin ”Orgaaninen ja luonnonmukainen – Hyvää vai harhautusta?

  1. En tiedä onko tämä oikea paikka kirjoittaa asiaani, mutta laitan siltikin. Ensinnäkin kiitos hienoista tutkimuksista, olen lopen kyllästynyt näihin huuhaa pillereihin, joita eräs sukulaiseni tunkee kaikille. Tehoa ei tosin ole näkynyt, mutta mahavaivoja kyllä. Annan myös erään tuotteen johon kannattaisi perehtyä. Asea yhtiön renu 28. Minulle tuotetta markkinoitiin epämääräisien redox singnaalien avulla tulevien nuorentavien vaikutusten avulla. Ei siinä viellä mitään, vaan tuotteen jopa väitettiin korjaavan elimmistön geenivirheitä. Tämä nyt on jo aivan normaalilla järjellä ajateltuna mahdotonta. Saman asea yhtiön juoma on kanssa vähän hämäräperäistä. Mutta jos jutun aiheet ovat lopussa, suosittelen tutustumaan.

    Mutta viellä kerran kiitos hienoista tutkimuksista, toivottavasti tulee lisääkin.
    Ps näytän ph tasapaino artikkelia sukulaiselleni, joka on hurahtanut ph tasapainoituksen maagiseen voimaan.

    Tykkää

    • Mihin kaikkeen mahdat viitata huuhaapillereilä? Jos myydään ascorbiinihappoa vaikka nimellä luonnollinen ascorbiinihappo, niin se on silti ascorbiinihappoa ja tekee elimistölle ja psyykelle hyvää, jos sitä ei ruoasta saa tarpeeksi. De facto. C-vitamiinilla on myös todistettavia terapeuttisia vaikutuksia. De facto. Tulokset saat etsiä itse, mutta vannon, että niitä on. Ja kyllä, tieteellisiä korkealaatuisia tutkimuksia, kymmeniä tuhansia vuosikymmenten aikoina eri puolella maapalloa.

      Tykkää

  2. olen lukenut tutkimuksia tuosta indian gooseberry sta: (loytyy latinan nimella phyllantum embilica officinalis) ja tutkimukset osoittivat toimii erittäin hyvin enteroviruksiin ( coxsackie yms) jotka jättävät myocardial siis lihas kudos onglemia sydämmen ja koko kehon alueelle kroonisi tulehduksi, jotka jää jälkitaudiksi vaikka varsinainen akuutti. vaihe on ohi,, se tappaa myos syöpää yllättävän tehokkaasti,,mutta toimii kroonisessa tulthdustilassa ja c vitamiinia on eniten maapallolla tinnetuista marjoista ( muistaakseni 47% ) ruusinmarja jauheessa on 17%

    se on siis ihmemarja mutta sitä ei saa sekottaa phylsalis siin jota saa hyvistä marketeista tuoreena, phylsalison tehokkain bakteerien tappaja toimii e-coli yms,,(mutta ei toimi käsittääskseni viruksiin, niin kuin saman näkoinen phyllantim embolics officinalis.
    phylsalis silla voi yrittää hoitaa virtsarakko, tulehduksia, lisäten greipin siemen, oliivin ja sianpuolukan lehti juttui,,olen itse hoitanut omat rakkotulehdukset ilman koululääketieteen lääkäria jonoja ja maksuja..olen oppinut liki kaikki voi hoitaa luontaistuotteilla paitsi kirurgiset operastiot, mutta kun meille ei koulussa opeteta edes vaihtoehtona itse hoitaa jotain, vaikkapa rakkotulehdus) niin se vaatii opettelua (antibiottiset kasvit ym) ja suomen kielellä ei paljo tietoa loydy..ei edes petuliini haposta, joka on koivun tuohess oleva vesiliukonen aine ( betulinic acid) ja tappaa viruksia, malariaa, melanoomaa ja syöpää, mut ei liukene veteen, eli tulee liottaa 70% alkoholiin ja kun tuohi on pehmentynyt ( n. 3 viikkoa huoneen lämmös tai patterin päällä) niin betuliini on imeytynyt,,ja siitä tippoja sit j syöpä paranee,,se on sma betuliini kun pakuris parantaa, mutta pakurikin pitäisi liottaa alkoholiin, koska betuliini happo ei juuuri liukene veteen.

    Tykkää

  3. En ole löytänyt mistään luomulaatuisen määritelmää. Ovatko luomulaatuiset luomutuotteita vai kenties noudatettu luomun sääntöjä sertifioimatta vai onko se vain höttöä jolla ratsastetaan luomun ominaisuuksilla?

    Tykkää

Jätä kommentti